Votre panier est vide

Rubriques :
In Nederlands

Beyerdynamic A 200 p draagbare DAC / hoofdtelefoonversterker: compact maar uiterst veelzijdig!

Par Philippe Daussin |

Nieuwe miniatuur-DACs (Digitaal-Analoge Converter) hoofdtelefoonversterkers hebben gestaag bijgedragen aan verbetering van de kwaliteit van digitale audiobestanden en zijn compatibel met computers, met de iPhone, de iPad en zelfs met sommige Android smartphones. Beyerdynamic heeft een externe DAC uitgebracht, de A 200 p, die werkt op een eigen accu en audiobestanden tot 24-bit 96kHz ondersteunt.

We hebben de Beyerdynamic A 200 p DAC onlangs tegelijkertijd getest met de Beyerdynamic T5p hoofdtelefoons, en de Qobuz Hi-Fi Guide kan die niet warm genoeg aanbevelen in combinatie met de versterker.
Het onderhavige apparaat is een draagbare DAC / hoofdtelefoonversterker die compatibel is met computers, Apple iDevices die zijn uitgerust met een lightningkabel, en met bepaalde Android smartphones (aan het einde van het artikel staat een volledige lijst met compatibele producten).

Het apparaat kan digitale audiobestanden tot 24 bit 96 kHz lezen en is onderweg te gebruiken dankzij zijn accu. Dat is bijzonder prettig, aangezien de accu van de smartphone dus niet wordt belast als het geluid ervan versterkt wordt. De A 200 p lijkt sterk op de DAC-versterker voor AK10 hoofdtelefoons van de Koreaanse fabrikant Astell and Kern, wiens onafhankelijke High Definition audiolezers, waaronder de AK240, een groot succes waren onder gepassioneerde audiofielen die overal onderweg naar hun muziek in de beste geluidskwaliteit wilden luisteren. Daarnaast is het vermeldenswaard dat de A 200 p geleverd wordt in een compacte leren hoes.

Het product in een notendop.

De 200 p is in wezen een compacte doos van 55 x 55 x 13 mm met een grote metalen schijf in het midden. Dit is de volumeregelaar. Een kleine rode knipperende LED geeft een toenemend volume aan, en een blauwe een afname.


Aan één zijkant zit een schakelaartje waarmee je het apparaat aan en uit zet, met een grendelfunctie om te voorkomen dat het volume verandert.


Ernaast zit een standaard 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting, en op een andere zijkant bevinden zich drie knopjes voor afspelen, pauzeren en snel voorwaarts en achterwaarts spoelen. Er kan een van de drie mogelijke apparaten op worden aangesloten: computers, sommige Android smartphones of iDevices. Dat gebeurt via de micro-USB-poort aan de kant tegenover de hoofdtelefoonaansluiting. Drie afzonderlijke kabels zijn bijgesloten om de A 200 p op een van die apparaten aan te sluiten.

Wat zit er in het kastje?
Onder de deksel vind je de lithium-ion accu, die 3,7V levert en een capaciteit heeft van 1100 mAh. Aan dezelfde kant zitten de 3,5mm mini-hoofdtelefoonaansluiting, de mini-USB-connector en nog wat andere componenten.


Aan de achterkant zit het draaisysteem van de metalen volumeregelaar. Die draait en schuift over een plastic oppervlak met een Alps SRPG40 optische encoder, die op onderstaande afbeelding te zien is.


Deze encoder genereert twee asynchrone pulsreeksen (om de draairichting te bepalen op basis van de eerste pulsreeks), die worden gedecodeerd en het volume verhogen of verlagen.

De maximale volume-instelling hangt af van het apparaat dat je aan de A 200 p hangt: 135 voor een iPhone 5, 230 voor een Apple computer en tot 230 voor een Windows PC (het volume wordt gesynchroniseerd met dat van de PC. Het wordt door de A 200 p bepaald wanneer het toestel met een Android smartphone wordt gebruikt).

Het is een krachtig systeem met configureerbare blokken en een zuinige Cypress CY8C32 chip (linksboven op onderstaande foto) een gecertificeerde full speed USB2 en een 8051 (CPU) microcontroller die de interface en het management van digitale audiosignalen van de USB-aansluiting regelt. (We zijn ervan overtuigd dat hij op een dag verantwoordelijk wordt voor de regeling van alle elektronica ter wereld.)


Vermeldenswaard is de Maxim MAX889 DC-to-DC converter rechts op het circuit. Dit circuit creëert een negatieve spanning van dezelfde amplitude als de positieve en levert vermogen aan het analoge gedeelte, de filters en de hoofdtelefoonversterker. Aldus hoeven de capacitors het geluid niet te kleuren en de bandbreedte van de bas van de hoofdtelefoonuitgang te beperken. Linksonder tref je de digitaal-analoogconverter aan, een Wolfson Microelectronics WM874O die invoerdata met woordlengtes tot 24 bits en sampling rates tot 192 kHz ondersteunt, met verschillende spanningsuitgangen.

De signalen van deze uitgangen worden gefilterd en gedifferentieerd door de onderdelen die zich rechts van de WM8740 bevinden, die zichtbaar bestaan uit operationele versterkers die we niet hebben kunnen herkennen.
Daarna volgt de versterker voor de hoofdtelefoon, die volledig bestaat uit afzonderlijke onderdelen, zoals de 'grote' Hi-Fi versterkers. Daardoor is de fabrikant in staat om, anders dan bij versterkers in de vorm van een IC, de gewenste structuur te kiezen en alle parameters van deze versterker zelf te bepalen.

Tijd om het apparaat aan de tand te voelen.

We hebben ieder esthetisch en functioneel aspect van het product tegen het licht gehouden, maar we genoten toch vooral van het ernaar luisteren. Hoewel de zilveren volumeregelaar een mooie aanvulling is, kan het gebruik aanvankelijk wat gewenning vergen omdat hij nogal glad is. Ook moet vermeld worden dat het uitgangsniveau begrensd is (conform wettelijke bepalingen), hoewel die begrenzing kan worden gedeactiveerd.

Dat gezegd hebbende vonden we de geluidskwaliteit die de A200 p levert, simpelweg fantastisch. Om die te testen, gebruikten we Beyerdynamic Custom One Pro hoofdtelefoons, gezien het superieure basbereik ervan ten opzichte van het model T5p.

Bij het beluisteren van Dvo?áks Allegro uit de Amerikaanse Suite, door Ivan Fischer en het Budapest Festival Orchestra in Studio Masters 24 bit 96 kHZ kwaliteit ? een behoorlijke opgave voor elk audioapparaat om vlekkeloos weer te geven ? gaf de A 200 p geen moment krimp en bewees een robuust stuk audiomaterieel te zijn. De pauken klonken zeer goed met een triangel die verfijnd en scherp gestoken klinkt. Anderzijds waren de bekkens en de houtblazers niet beter dan gemiddeld.

We hebben het product ook getest met Katy Perry?s ?Roar?, en we hadden niet de behoefte om het volume tot absurde hoogte open te draaien om de bas eruit te tillen. Het apparaat deed ook recht aan Stromae?s stem in ?Papaoutai? en ?Moule Frites?, van zijn album ?Racine Carrée?, dat schitterend klonk, inclusief de uitstekende basbegeleiding.

Voor die tracks hebben we de Foobar2000 audiospeler op de PC gebruikt, die we vervolgens getest hebben met een Sony Xperia smartphone en een iPad. In beide gevallen hoefden we het apparaat alleen maar met de vereiste kabel (bedenk dat er drie zijn) aan te sluiten op de A 200 p aan te sluiten, de hoofdtelefoons erin te prikken en op de afspeelknop te drukken. We hadden het niet simpeler kunnen bedenken.

We kunnen concluderen dat de Beyerdynamic A 200 p draagbare DAC / hoofdtelefoonversterker een heel handige gadget is, die geluidservaringen naar een hoger plan tilt. Het feit dat hij op drie soorten apparaten is aan te sluiten ? computers, smartphones en iDevices ? en dat hij op zijn eigen accu kan draaien, maakt hem zeer veelzijdig en zal audiofielen evenzeer aanspreken als high-end smartphone/tabletverslaafden, en verder iedereen die op zoek is naar een hoogwaardige mini-DAC hoofdtelefoonversterker.

Prijs: circa 300 euro
Specificaties
Handleiding
Lijst van compatibele apparaten
Deactiveren van volumebegrenzer
Contact

Auteur: Philippe Daussin
Vertaald door: Jan Tazelaar
Link naar oorspronkelijk artikel: https://www.qobuz.com/info/Hi-Fi-Guide/Bancs-d-essai/Beyerdynamic-DAC-avec-ampli-casque175406

À découvrir autour de l'article